Main banner 1

Organiziranost

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trbovlje – mesto predstavlja največjo gasilsko enoto v Občini Trbovlje.

Je gasilska enota 5. kategorije in zagotavlja 56 operativnih prostovoljnih in osem poklicnih gasilcev. Naloge javne gasilske službe v občini v PGD Trbovlje - mesto izvajamo kot osrednja gasilska enota, kar pomeni, da posredujemo na področju celotne občine, tudi na območjih nižje kategoriziranih lokalnih gasilskih enot, ko slednje z moštvom in opremo ne morejo uspešno obvladati intervencije. Kot gasilska enota širšega pomena pa posredujemo na prometnih nesrečah ter nesrečah z nevarno snovjo na celotnem območju zasavske regije, v sodelovanju z lokalnimi in osrednjimi enotami sosednjih občin.

V PGD Trbovlje – mesto je organizirano poklicno jedro, ki ga sestavlja sedem gasilcev, poveljnik in vodja poklicnega jedra. Poveljnik je odgovoren za operativno delovanje celotnega društva, vodja poklicnega jedra pa administrativno in organizacijsko ureja delovanje poklicnega jedra. Delovnik poklicnega jedra je dvoizmenski in traja od 6.00 do 21.30 v delovnih dneh pri čemer je glavnina zaposlenih v službi dopoldan, ko je število prostovoljnih operativnih gasilcev zaradi služb omejeno. Zaposleni gasilci poleg zagotavljanja operativne pripravljenosti izvajajo tudi večji del pridobitne dejavnosti, kot so servis gasilnih aparatov, prodaja gospodinjskega plina in drugo.

Ponoči in ob dela prostih dnevih, t.j. izven delovnega časa poklicnega jedra, je posebej organizirana dežurna skupina prostovoljnih gasilcev v pripravljenosti na domu, namenjena izvajanju operativnih gasilskih nalog ob manj zahtevnih intervencijah oziroma intervencijah, kjer se ne potrebuje večjega števila gasilcev.

Ne glede na čas ali kakršnekoli druge dejavnike je gasilska enota dolžna izvoziti v petih minutah od prejema poziva. V veliki večini primerov pa so izvozni časi enote bistveno krajši.

PGD Trbovlje – mesto se skupaj z ostalimi lokalnimi gasilskimi enotami (PGD Čeče, Dobovec, Klek) povezuje v Gasilsko zvezo Trbovlje.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO TRBOVLJE-MESTO

Savinjska cesta 35
1420 Trbovlje

+386 (0)3 82 82 120
info@pgdtm.si

SPREMLJAJ NAS NA:

Please publish modules in offcanvas position.