Main banner 1

Kako postanem gasilec?

Si želiš postati gasilec/gasilka? Te veseli pridobivanje novega znanja? Želiš pomagati ljudem?

 

Potem si na pravem naslovu. V nadaljevanju ti bomo na kratko predstavili kdo smo prostovoljni gasilci in ti tudi podali informacije kako lahko prideš v naše vrste.

 

 

Prostovoljni gasilec je član prostovoljnega gasilskega društva in prostovoljno opravlja operativne naloge v gasilstvu (za svoje delo ne prejme plačila).

To je oseba, ki:

 • je strokovno usposobljena za gašenje in reševanje ter ima opravljen predpisan izpit za operativnega gasilca,

 • ima opravljen preizkus psihofizičnih sposobnosti in je zdravstveno sposoben za opravljanje gasilske službe,

 • ni bila pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje,

 • je stara od 18 do 63 let – moški oziroma 18 do 55 let – ženske.

 

 

Otroci se lahko včlanijo pri starosti 6 let, takrat pričnejo s spoznavanjem dela gasilcev in se udeležujejo gasilskih tekmovanj. Za njih skrbijo predani mentorji mladine, s katerimi se srečujejo enkrat tedensko in so vam več podrobnosti pripravili pod zavihkom »Mladina«.


Ko mladinci dopolnijo starost 16 let postanejo pripravniki in lahko začnejo s temeljnim strokovnim usposabljanjem. Tekom usposabljanja pridobi znanja iz področja prve pomoči, gasilskih vozil in opreme, požarne preventive ter številna druga.


Po zaključenem tečaju za gasilca pripravnika pridobi teoretično in praktično znanje za opravljanje preventivnih in manj zahtevnih operativnih nalog v skladu s programom pripravništva v gasilstvu in lahko prostovoljno sodeluje na intervencijah, pri nalogah, ki niso nevarne za zdravje in življenje. Delo opravlja pod nadzorom gasilske vodje. Če je oseba mladoletna lahko opravlja naloge gasilca pripravnika le po predhodnem pisnem dovoljenju staršev ali skrbnikov. Z opravljenim tečajem je opravljen tudi eden izmed pogojev za nadaljnje usposabljanje za operativnega gasilca.

 

 

Tekom usposabljanja za operativnega gasilca se pridobijo številna znanja na področju gradbeništva in preskrbe z gasilno vodo, požara in nevarnih snovi, tehničnega reševanja, gasilske taktike in številne druge. Po zaključenem tečaju oseba pridobi teoretično in praktično znanje za opravljanje operativni nalog v gasilstvu. Na tej stopnji je sodelovanje na intervencijah brez omejitev z ostalimi člani. 


Vendar pa se lahko usposabljana udeležiš pri kateri koli starosti tudi v primeru starosti nad 18 let.

 

 

Zakaj je potrebno usposabljanje?

Prostovoljni gasilci morajo biti usposobljeni za opravljanje operativnih nalog gasilstva, kot so gašenje ob požarih, prometnih, okoljskih oziroma ekoloških in industrijskih nesrečah, zaščita in reševanje oseb in premoženja ob naravnih in drugih nesrečah, požarna straža ter druge splošne reševalne naloge. Operativne naloge so tudi preventivne in operativne naloge v zvezi z varstvom pred požarom.

 

Poleg temeljnih programov usposabljanja (pripravnik, operativni gasilec, …) se gasilci udeležujejo tudi dopolnilnega usposabljanja, kjer pridobijo specialnosti in številna znanja.


Nekatera usposabljanja:

 • bolničar,

 • tehnično reševanje,

 • gašenje požarov v naravnem okolju,

 • gašenje notranjih požarov,

 • dihalne naprave,

 • nevarne snovi,

 • helikopter, …

 

 

Poklicni gasilec je delavec v poklicni gasilski enoti ali v poklicnem jedru prostovoljnega gasilskega društva. Operativne naloge gasilstva opravlja poklicno.


Kandidat za gasilca, ki želi poklicno opravljati naloge gasilstva mora izpolnjevati še posebne pogoje:

 • srednja tehnična ali srednja strokovna izobrazba,

 • polnoletnost,

 • ni v kazenskem postopku in ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje,

 • opravi predpisan preizkus psihofizičnih sposobnosti.

 

Usposabljanje za poklicnega gasilca se izvaja v gasilski šoli in sicer v Izobraževalnem centru RS za zaščito in reševanje na Igu. Samo usposabljanje traja 24 tednov. Tekom le-tega kandidat pridobi številna teoretična in praktična znanja iz področja prve pomoči, osnovnih gasilskih veščin, požarne varnosti, gasilskega orodja in naprav, kemije v gasilstvu, osnov gorenja in gašenja ter številne druge. Po zaključku sledi teoretičen in praktičen preizkus znanja za pridobitev poklica gasilec.


 

Za vsa vaša vprašanja in informacije smo vam na voljo:

 • v naših prostorih – Savinjska cesta 35, 1420 Trbovlje

 • na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Vedno bomo veseli vašega obiska in vam z veseljem razkazali opremo ter gasilska vozila.

Veselimo se srečanja in druženja z vsakim izmed vas.

 

(Pristopna izjava PGD Trbovlje-mesto)

 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO TRBOVLJE-MESTO

Savinjska cesta 35
1420 Trbovlje

+386 (0)3 82 82 120
info@pgdtm.si

SPREMLJAJ NAS NA:

Please publish modules in offcanvas position.