Main banner 1

Splošni alarmni znaki

Sistem javnega alarmiranja je v osnovi namenjen alarmiranju prebivalstva ob pojavu nevarnosti, hkrati pa se lahko uporablja tudi za aktiviranje skupin sistema zaščite in reševanja. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ga organizira tako, da je mogoče alarmirati prebivalstvo na lokalni, regijski ali državni ravni.

Za alarmiranje so zadolženi Center za obveščanje Republike Slovenije, regijski centri za obveščanje, pristojne službe v gospodarskih družbah, zavodih in drugih organizacijah ter gasilske organizacije.

Splošni alarmni znaki

1. OPOZORILO NA NEVARNOST – enoličen zvok sirene, ki traja 2 minuti, se uporabi za napoved bližajoče se nevarnosti naravne ali druge nesreče (visoke vode, požara, ekološke nesreče, …).
Vključite radio ali TV in spremljajte obvestila o nevarnostih ter ukrepajte v skladu z njimi.

 

 

2. NEPOSREDNA NEVARNOST – zavijajoč zvok sirene, ki traja 1 minuto, se uporabi ob nevarnosti poplave, večjemu požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnost vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih, ki neposredno ogrožajo življenje ali zdravje ljudi, živali, premoženje in kulturno dediščino v posameznem naselju ali na širšem poseljenem območju.
Vključite radio ali TV in spremljajte obvestila o nevarnostih ter ukrepajte v skladu z njimi.


 

3. KONEC NEVARNOSTI – enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, se obvezno uporabi po prenehanju nevarnosti, zaradi katere je bil dan znak za neposredno nevarnost.
Spremljajte radijska in televizijska obvestila.

 

 

4. PREIZKUS SIREN - vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri. Zvok sirene je enak znaku za konec nevarnosti.

 

Lokalno posebni alarmni znaki

 

1. NEPOSREDNA NEVARNOST NESREČE S KLOROM – zvok sirene, ki traja 100 sekund (30-sekundni zavijajoč zvok sirene, 40-sekundni enoličen zvok sirene in 30-sekundni zavijajoč zvok sirene), se uporabi ob uhajanju klora v okolje.
Uporabite osebna zaščitna sredstva in se takoj umaknite v višje ležeče kraje, saj je klor težji od zraka (zato ne smete v zaklonišča, saj ne varujejo pred klorom). Zaprite okna in vrata stanovanjskih objektov. Umikajte se v smeri proti vetru oziroma stran od klornega oblaka.
Znak za neposredno nevarnost nesreče s klorom se uporablja na območju občin Brežice, Krško, Sevnica, Hrastnik ter Trbovlje.

 

 

2. NEPOSREDNA NEVARNOST POPLAVNEGA VALA – zavijajoč zvok sirene, ki traja 100 sekund (4-sekundni intervali zvoka sirene z vmesnimi 4-sekundnimi premori), se uporabi ob prelivanju ali porušitvi pregrade na jezu vodne elektrarne.
Takoj zapustite ogroženo območje in se umaknite nad označeno raven, ki jo lahko doseže poplavni val.
Posebni znak se uporablja na območju občin Muta, Vuzenica, Podvelka-Ribnica ter Radlje ob Dravi.

 

 

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO TRBOVLJE-MESTO

Savinjska cesta 35
1420 Trbovlje

+386 (0)3 82 82 120
info@pgdtm.si

SPREMLJAJ NAS NA:

Please publish modules in offcanvas position.